Stand by strøm på Hæve Sænke Borde

Stand by strøm er et vigtigt emne i hele vores hverdag.

Det gælder både i hjemmet og på kontoret, og ikke mindst i virksomhedens valg af kontormøbler.

Der er strømforsyninger til hæve sænke borde, der står og bruger konstant mellem 5-6 Watt. strøm. og lægges det sammen med oplader til telefon, trafo til bordlampe, dockingstation, stationær pc, skærm, højtalere. Så bliver det samlede forbrug temmelig stort.

Nyeste generation af hæve sænke borde som bla. Dencon netop har sendt på markedet er gået fra 1.5 Watt til kun 0,1 Watt. i stand by strøm. Det samme arbejder flere andre producenter med, og bla. hos Conset har man fået forbruget ned på 0,5 watt. med nye strømforsyninger til alle modeller.

Disse nye stel er udviklet i samarbejde med den store Danske producent Linak, da netop stand by strøm er et vigtigt emne i de fleste virksomheders miljøpolitik. Ikke mindst staten og kommunerne har en stor forpligtelse til at efterleve dette bedst muligt i deres udbud. De krav som der oftest stilles til borde idag, er et forbrug på under 2 Watt. men det mål har producenterne for længst overgået, så overliggeren kan vist godt tåle at blive sænket yderligere, og derved sparer mange tusinder af kroner i de enkelte kommuner.

Den 7. januar 2010 trådte nye EU-krav til elapparaters standbyforbrug i kraft.

Kravene gælder stort set alle elapparater og giver en samlet besparelse i EU på 35 mia. kWh i 2020.

Det betyder at de nye krav om højst 1 W på standby, berører langt de fleste af kontorerets (og husholdningens) elapparater

Kravene kommer af en forordning udstedt under EU’s Ecodesigndirektiv og betyder en samlet besparelse på 35 mia. kWh i EU i år 2020. Det svarer til hele Danmarks elforbrug i 2008. I Danmark giver det besparelser på 600-700 mio. kWh.

Kontormøbler som er på lager hos producenterne må stadig sælges, men der må ikke produceres for eks. hæve sænke borde som ikke overholder de nye krav. Men allerede nu står der måske ½ mio borde rundt om på kontorene som er langt fra dette krav. Det er også en vigtig overvejelse virksomhederne skal gøre sig inden de køber ældre  eller brugte (1 -2 år) hæve sænke borde. for her er udviklingen gået stærkt. Og bare det at skaffe reservedele til et 2 år gammelt bord er næsten umuligt.