Danske kontormøbler (fra Kina)

Opsigtsvækkende tal fra Dansk møbelindustri
Over halvdelen af de danske møbler fremstilles nu i Kina eller Østeuropa, viser nye tal fra brancheforeningen.
Møbelimporten til Danmark er steget fra 7,2 mia. kr. i 2009 til 8,2 mia. kr. i 2010, men bag stigningen på de 13 % er historien om en dansk møbelproduktion, der i stigende grad outsources til Kina og en række østeuropæiske lande. Så hvor Danske er egentligt de Danske møbler ?
Vi har jo et billede af den dygtige og omsorgsfulde møbelsnedker der omhyggeligt udfører sit håndværk.
Men det er efterhånden en sage blot.

– Tager man den samlede danske møbelimport fra lavtlønslande svarer det til, at dansk møbelindustri i 2010 har ladet godt og vel halvdelen af sin produktion udføre uden for landets grænser… (Citat: Møbel og Interiør Brancheforeningen)

Omsætning som før finanskrisen
Eksporten  er steget med  1 % til 11,5 mia. kr. –  og har stabiliseret sig i 2010 efter et 2009, hvor dansk møbelindustri mistede 19 % af sin omsætning til udlandet sammenlignet med det forgangne år.

Det samlede omsætningsniveau i branchen steg i 2010 med 2,4 % til 11,4 mia. kr. og svarer dermed til niveauet i 2006 før finanskrisen.

Men tallene tegner en kedelig tendens af, at mere og mere af de så stolte danske møbeltraditioner, bliver produceret i udlandet. Danmark har et ry for at være førende indenfor møbel arkitektur, men for at være konkurrence dygtige er det åbenbart nødvendigt at de bliver produceret i billigere i mindre løntunge lande.

Men man skal nok tænke sig rigtigt om, inden man sender produktionstegninger af Y-stole, ægget og andre ikoner til Kina….

I disse EU tider er det vel ikke mere lovligt at sige “køb Dansk” men man kunne jo fristes….

Eks. vis kan et Kinesisk produceret hæve sænke stel, med en bordplade fra Polen sælges for 4100,- ekskl. moms mens et tilsvarende Dansk produceret Hæve sænke bord fra Dencon bliver solgt til den uhyrlige merpris på  + 100,- kr.    Det giver jo stof til eftertanke….

Er det virkeligt nødvendigt at sende al produktion udenlands bare for at kunne få billige kontormøbler ?

Metro lounge by Dencon (Produceres i Danmark)